Tanah Melayu semakin terhakis

22 Oct

UMNO Pulau Pinang dedah banyak hartanah dijual atau bertukar tangan

KUALA LUMPUR: UMNO Pulau Pinang semalam mendedahkan tanah milik orang Melayu di negeri itu yang diwarisi turun temurun semakin terhakis dan sehingga kini hanya tinggal 20.41 peratus, akibat dijual atau bertukar tangan.

Wakil negeri itu, Muhamad Farid Saad, berkata daripada jumlah itu 1.16 peratus membabitkan tanah milik Melayu di Daerah Timur Laut, Balik Pulau (15.07 peratus), Seberang Prai Utara (- 44.20 peratus), Seberang Prai Tengah (- 23.55 peratus), Sebarang Prai Selatan (- 20.41 peratus).

Beliau berkata, kajian Badan Perhubungan UMNO negeri serta maklum balas daripada 13 UMNO bahagian juga mendapati 60 kelompok perkampungan orang Melayu dengan penduduk 7,000 orang akan kehilangan tempat tinggal kerana rumah mereka dibina di tanah milik orang.

“Kita menjadi tuan hanya apabila rumah adalah milik kita, terbina di atas tanah milik kita, maka tidak ada siapa yang boleh menghalau kita.

“Bagaimanapun, kalau tanah yang kita pijak itu milik orang walaupun rumah kita, kita akan diusir dan selalunya terusir dalam keadaan yang terhina,” katanya ketika membahaskan usul ucapan dasar presiden, semalam.

Sehubungan itu, katanya UMNO perlu menginsafi dan sedar apa yang berlaku, sekali gus harus beriltizam membuat perubahan yang termampu selagi masih ada sedikit kuasa.
Beliau turut mendedahkan kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP semakin melampau dengan membuka kawasan yang selama ini dipertahankan daripada dibangun-kan, seperti mengeluarkan lot tanah Sungai Burong yang dikhaskan untuk sawah dan sebahagian kawasan Taman Negeri untuk perumahan.

“Kerajaan Persekutuan perlu memandang serius perkara ini dan menghalang pelaksanaan ‘membuka gazet’ atau ‘degazette’ kawasan sensitif alam sekitar bagi semua negeri.

“Jika tidak, lebih cepat lagi masyarakat Melayu Pulau Pinang akan diusir. Ini adalah contoh kes pengusiran melalui dasar selain pengusiran secara fizikal, peminggiran secara psikologi dan pengusiran secara nyata,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: