Bekas Ketua Pengarah Imigresen dibebas

16 Oct


WAHID tersenyum selepas dibebaskan daripada tuduhan rasuah RM60,000 oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, semalam.

Terlepas daripada tuduhan rasuah RM60,000 upah visa

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Wahid Md Don, dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan rasuah sebanyak RM60,000 sebagai upah mempercepatkan kelulusan visa pekerja Bangladesh, dua tahun lalu. Hakim Rosbiahanin Arifin membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Ahmad Kamal Arifin Ismail dan Nik Azrin Zairin Nik Abdullah, gagal membuktikan kes prima facie. Sebelum ini, Wahid, 57, mengaku tidak bersalah atas tuduhan menerima rasuah RM60,000 daripada Datuk Seri Low Chang Hian, sebagai upah bagi mempercepatkan kelulusan permohonan 4,337 visa pekerja Bangladesh.

Wahid yang diwakili peguam bela Datuk V Sithambaran, didakwa melakukan kesalahan itu di rumahnya di Jalan Lembah Ledang, Off Jalan Duta di sini, jam 10.15 malam, pada 10 Julai 2008.

Pada prosiding perbicaraan yang bermula 17 Ogos 2009, seramai 40 saksi pendakwaan dipanggil termasuk bekas Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar, Low dan beberapa ejen pekerja asing.

Ketika ditemui di luar mahkamah, Wahid bersyukur di atas keputusan itu dan berterima kasih kepada semua pihak yang memberi sokongan moral sepanjang kes berlangsung.
Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Mohd Shukri Abdull dalam kenyataan media berkata, SPRM akan meminta Bahagian Perundangan dan Pendakwaan memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi berhubung keputusan itu.

Katanya, SPRM menghormati keputusan Mahkamah Sesyen, tetapi rayuan dibuat berikutan yakin kes mereka kukuh selain tiada sebarang hujahan bertulis atau lisan disertakan oleh mahkamah berhubung keputusan berkenaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: