Bajet 2011: Mesra wanita, institusi kekeluargaan

16 Oct

BAJET 2011 disifatkan sebagai mesra wanita dan institusi keluarga kerana memberi manfaat secara menyeluruh dengan mewujudkan keseimbangan fungsi kaum hawa di tempat kerja dan rumah.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, berkata paling istimewa apabila sebahagian besar permintaan membabitkan kumpulan sasar kementerian berkenaan mendapat perhatian kerajaan. “Tiga aspek utama yang diberi perhatian kali ini adalah pengupayaan wanita dan menguatkan institusi keluarga diberikan dengan meluluskan tempoh cuti bersalin sehingga 90 hari dengan gaji penuh serta penjenamaan 40 TASKA 1Malaysia. “Selain itu, dasar kebajikan khusus untuk orang kurang upaya (OKU) dan ibu tunggal menerusi program perintis Small Office Home Office (SOHO) selama tiga bulan bagi melatih wanita OKU dalam pelbagai bidang kemahiran, serta RM70 juta untuk membentuk kerjasama antara pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan kumpulan pakar bagi menangani isu pembangunan sosial,” katanya.

Shahrizat berkata, pembabitan OKU menerusi SOHO adalah menerusi program kebajikan produktif kementerian berkenaan untuk memberi peluang golongan terbabit berdikari.

“Sasaran program ini adalah OKU yang memiliki kemahiran tertentu dan mampu menyumbang untuk pembangunan modal insan negara, walaupun kekurangan dari segi fizikal,” katanya.

Beliau berkata, selain OKU, program SOHO turut membabitkan profesional dan sehingga kini ia memberi impak positif dan mendapat sambutan yang baik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: