Bajet 2011: Kadar tol 4 lebuh raya PLUS tidak dinaikkan

16 Oct

Berkuat kuasa serta-merta bagi tempoh lima tahun akan datang

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressways Bhd (PLUS) tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang membentangkan Bajet 2011 di Parlimen semalam, berkata langkah itu bertujuan meringankan beban pengguna lebuh raya di negara ini. “Kerajaan amat prihatin terhadap rakyat yang terpaksa menanggung kos pengangkutan yang semakin meningkat,” katanya.

Sementara itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan UEM Group Bhd, syarikat induk PLUS semalam membuat tawaran untuk membeli keseluruhan aset dan liabiliti pengendali tol itu menerusi sebuah syarikat tujuan (SPV) yang ditubuhkan.

Pembelian SPV itu akan dibuat secara tunai bernilai RM23 bilion atau RM4.60 untuk setiap unit saham PLUS.

Jika urus niaga itu menjadi kenyataan nanti, UEM Group akan menguasai 51 peratus pegangan ekuiti di dalam SPV berkenaan, manakala baki 49 peratus lagi dimiliki KWSP.
“Tawaran itu bergantung kepada kejayaan penstrukturan semula Perjanjian Konsesi dengan syarat yang boleh dipersetujui oleh semua pihak,” kata kenyataan itu.


ROSMAN Hamzah bersama adik iparnya, Hanita Hashim (kanan) memberhentikan kenderaannya sambil menonton pembentangan Bajet 2011 selepas membeli- belah di Johor Bahru, semalam.

Timbalan Ketua Eksekutif Pelaburan KWSP, Shahril Ridza Ridzuan, menyifatkan cadangan pengambilalihan itu peluang untuk melabur di dalam aset matang.

“Ia akan menjana aliran tunai dengan profil pulangan risiko menarik, yang akan memberi pulangan stabil kepada pelaburan simpanan persaraan pencarum. Kami yakin pemilikan PLUS oleh KWSP dan UEM Group akan meningkatkan lagi prestasi kewangannya,” katanya.

Pengarah Urusan Kumpulan UEM Group, Datuk Izzaddin Idris, berkata PLUS, pengendali lebuh raya kelima terbesar dunia, adalah aset penting negara.
Katanya, pembangunan lebuh raya kekal antara fokus teras UEM Group dan rekod prestasi PLUS yang cemerlang berupaya memacu rancangan pertumbuhan antarabangsa syarikat.”

“Jika cadangan itu diluluskan, PLUS akan kekal ditadbir kumpulan profesional sama yang sebelum ini bertanggungjawab menjadikan PLUS sebagai pengendali lebuh raya bertol terkemuka di dunia,” katanya.

Di dalam negara, PLUS mengendalikan konsesi lima lebuh raya iaitu Projek Lebuhraya Utara-Selatan Bhd; Expressway Lingkaran Tengah Sdn Bhd; Linkedua (Malaysia) Bhd dan Konsortium Lebuh Raya Butterworth-Kulim Sdn Bhd (KLBK).

Di luar negara, PLUS mengendalikan PLUS Kalyan (Mauritius) Pte Ltd; PLUS BKSP Toll Ltd; PT Lintas Marga Sedaya; PT Cimanggis Citibung Tollways; Indu Navayuga Infra Project Pte Ltd; PLUS Plaza (Mauritius) Pte Ltd dan Jetpur-Somnath sebuah syarikat yang akan diperbadankan di Gujarat, India.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: