Bajet 2011: Duti import 300 barangan dimansuh

16 Oct

Jadikan Malaysia destinasi utama beli-belah di Asia

KUALA LUMPUR: Kerajaan bercadang memansuhkan duti import ke atas kira-kira 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan pada kadar lima peratus sehingga 30 peratus. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata ini bagi menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di rantau Asia dengan menawarkan barangan berjenama pada harga kompetitif. “Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut, bola golf, barang kemas tiruan, bedak talkum, syampu, langsir, alas meja, selimut, cadar, kemeja, baju tidur, pakaian dan pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian termasuklah kelambu,” katanya.

Najib berkata, dalam usaha merancakkan dan menyokong industri pelancongan Malaysia, kerajaan akan melaksanakan beberapa inisiatif termasuk memperuntukkan RM100 juta.


USAHA dipergiatkan untuk menarik pelancong berbelanja lebih ketika berada di Malaysia.

“Kerajaan akan memperuntukkan RM85 juta untuk menyediakan kemudahan infrastruktur bagi membolehkan pembinaan hotel dan resort peranginan di kawasan pedalaman yang berpotensi menarik pelancong.

“Membina beberapa laluan pejalan kaki berbumbung di kawasan lingkaran KLCC-Bukit Bintang dengan peruntukan sebanyak RM50 juta dan menyusun semula Jabatan Penerbangan Awam menjadi Lembaga Penerbangan Awam,” katanya.
Sebuah resort terkemuka di Sabah, Nexus Karambunai sudah komited untuk membangunkan resort bersepadu berasaskan alam semula jadi yang pertama seumpamanya di dunia berjumlah RM3 bilion bermula tahun depan, katanya.

“Merujuk kepada industri pelancongan yang menjana hasil RM53 bilion pada 2009, ia berpotensi untuk mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan serta meningkatkan lagi pendapatan negara.

“Berdasarkan laporan Pertubuhan Pelancongan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun lalu, Malaysia menduduki tangga kesembilan daripada bilangan ketibaan pelancong. Usaha akan dipergiatkan untuk menarik lebih ramai pelancong dengan menyediakan pakej dan produk pelancongan yang inovatif,” katanya. – Bernama

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: