Hukuman ISA ke atas 7 pegawai Imigresen berdasarkan peruntukan undang-undang

14 Oct

KUALA LUMPUR: Hukuman tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ke atas tujuh kakitangan Jabatan Imigresen yang terbabit dalam aktiviti penyeludupan manusia tidak harus dilihat sebagai hukuman berat, kata Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman.

Beliau berkata sebaliknya hukuman itu dibuat berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada berdasarkan bukti kukuh yang dikumpul polis.

“Tindakan ISA itu satu keputusan yang sudah pun difikirkan oleh kerajaan.

“Biasalah pada kita yang tak tahu (hasil siasatan) ni, mesti kita kata keraslah, kejamlah dan sebagainya,” katanya selepas merasmikan Hari Bersama Pelanggan Wilayah Tengah Construction Labour Exchange Centre Berhad (CLAB) 2010 di sini hari ini.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar mendedahkan sembilan individu terdiri tujuh kakitangan Jabatan Imigresen dan dua warga asing, ditahan di bawah ISA kerana disyaki terlibat dalam kegiatan penyeludupan manusia.

Abdul Rahman yang ditukarkan sebagai Setiausaha Bahagian Imigresen di Kementerian Dalam Negeri (KDN) berkuat kuasa Jumaat ini, berkata hukuman itu setimpal kerana kesalahan mereka yang menggugat keselamatan negara selain menjejaskan imej negara di peringkat antarabangsa.

“Ini wajar menjadi peringatan kepada anggota lain supaya tidak mengamalkan salah laku kerana mereka perlu bertanggungjawab,” katanya.

Beliau berkata, bagi memperkukuhkan kawalan keselamatan di semua pintu sempadan negara, tindakan segera telah dilaksanakan khususnya bagi mengelakkan kegiatan sindiket penyeludupan warga asing.

Menurutnya, selain itu pegawai penyelia juga ditugaskan untuk mengawasi anggota bawahannya khususnya jika mereka hidup melampaui kemampuan kewangan masing-masing.-Bernama

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: