Tindakan tarik Gen2, Neo tak jejas jualan PROTON

9 Oct


TINDAKAN Proton Holdings Bhd (PROTON) memanggil semula kereta Gen2 dan Satria Neo dijangka hanya memberi kesan kecil terhadap jualan model keluaran, sebaliknya ia dilihat sebagai suatu langkah berani dalam menjamin keselamatan pelanggannya.

OSK Research Sdn Bhd berkata, dari segi jualan langkah itu tidak memberi kesan besar kepada keyakinan pengguna kerana sebelum ini, pengeluar kereta nasional itu juga pernah mengambil tindakan sama terhadap modelnya yang terdahulu.
“PROTON tidak menerima kesan negatif besar ketika memanggil semula 34,000 kereta Savvy susulan masalah galas roda yang boleh menyebabkan air memasuki tayar pada April 2008.

“Malah tindakan itu boleh disifatkan sebagai langkah terpuji pengeluar kereta nasional itu demi mengutamakan tahap keselamatan pengguna kenderaannya,” katanya dalam nota penyelidi-kannya semalam.

Kelmarin, PROTON membuat pengumuman panggilan semula sukarela terhadap Gen2 dan Satria Neo yang dikeluarkan antara 2004 dan 2008.

Ia adalah sebahagian daripada program Jaminan Kualiti Global, membabitkan 15,911 unit atau dua peratus daripada 660,000 unit kereta yang dikeluarkan dan dijual oleh PROTON dalam tempoh empat tahun.

Keyakinan firma penyelidikan ekuiti itu turut disandarkan kepada andaian bahawa dua model yang dipanggil semula itu adalah bukan model utama PROTON.
“Ketika Savvy dipanggil semula dulu, jualan PROTON kekal kukuh kerana ia bukan model teras kumpulan itu kerana jumlah jualan Savvy yang kecil, malah harga saham Proton juga tidak langsung terjejas pada masa itu.

“Dalam perkembangan terbaru, panggilan semula itu setakat ini terhad kepada dua model bukan teras. Walaupun kami tidak menolak ada kesan ke atas jualan Saga, Exora dan Pesona, namun kesan itu dijangka kecil,” katanya.

Harga saham PROTON susut empat sen atau 0.81 peratus kepada RM4.87 sesaham semalam setelah dibuka pada RM4.88 sen.

AmResearch Sdn Bhd berakta, model Gen2 dan Satria Neo hanya mewakili kira-kira empat peratus daripada purata jualan bulanan PROTON.

“Ia juga bukan sesuatu yang kerap berlaku terhadap syarikat itu. Malah pengeluar kereta terkemuka seperti Toyota dan Nissan juga pernah memanggil semula kereta keluarannya sepanjang tempoh 12 bulan lalu,” katanya.

MIDF Research pula berkata, dari segi pergerakan harga saham, pihaknya menjangkakan PROTON akan menerima reaksi negatif sementara akibat panggilan itu.

Walau begitu, katanya, penyusutan harga saham PROTON menyediakan peluang untuk membelinya pada paras lebih rendah.

Firma penyelidikan pasaran itu turut mengekalkan saranan “beli” ke atas saham Proton, dengan harga sasaran tidak berubah pada RM5.80 sesaham.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: