Indonesia tuntut kebebasan beragama

16 Jun

JAKARTA: Beratus-ratus orang menunjuk perasaan di sini semalam, menuntut Presiden Susilo Bambang Yudhoyono mengambil langkah melindungi dasar kebebasan beragama.


SEORANG wanita Kristian melaungkan slogan ketika menunjuk perasaan membantah serangan terhadap gereka di Jakarta, semalam.

Mereka juga mendesak kerajaan bertindak menghukum kumpulan pelampau Islam yang didakwa menyerang penganut agama minoriti.

Tunjuk perasaan itu menggambarkan kebimbangan orang awam berhubung serangan terbaru terhadap beberapa gereja dan masjid yang digunakan oleh penganut Ahmadiyah.

Secara rasminya, Indonesia adalah negara sekular dan mengiktiraf enam agama utama, Islam, Kristian, Katolik, Buddha, Hindu dan fahaman Konfusianisme.

Beberapa serangan yang berlaku baru-baru ini membabitkan kumpulan Islam seperti Barisan Pembela Islam (FPI), kumpulan yang disyaki mempunyai hubungan dengan polis dan mengamalkan taktik peras ugut dan keganasan.

Ramai rakyat Indonesia marah apabila Gabenor Jakarta, Fauzi Bowo dan Ketua Polis Jakarta menghadiri sambutan ulang tahun ke-12 FPI baru-baru ini, langkah yang dianggap mengesahkan kegiatan kumpulan itu.

Semalam, kira-kira 500 orang, ramai yang membawa bendera Indonesia dan melilit riben merah pada tangan masing-masing, melaungkan slogan ‘kebebasan beragama untuk semua’ dan menyanyi lagu keagamaan ketika berhimpun di Monumen Kebangsaan di Jakarta.

“Kami sudah cukup bersabar terhadap keganasan dan kekejaman sebelum ini, termasuk terhadap wanita dan kanak-kanak.

“Kami membuat laporan polis terhadap jenayah mereka tetapi kami tidak melihat tindakan tegas terhadap penyerang,” kata Saor Siagian, jurucakap Forum Solidraiti Untuk Kebebasan Beragama.

“Jika ini tidak dikawal, ia akan mencetuskan keadaan lebih bahaya dan mengancam negara. Presiden juga tidak mengambil tindakan tegas,” katanya. – Reuters

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: