Nash, isteri selesai secara sulh

18 Jul


SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam, membenarkan pengasas produk kecantikan Nouvelles Visages, Sosilawati Lawiya, 44, dan suaminya, Jamaluddin Elias atau Nash untuk menyelesaikan masalah mereka secara sulh (perundingan).

Hakim Syarie, Shaarani Ismail, sehubungan itu menetapkan tarikh perbicaraan baru pada 21 Oktober ini bagi membolehkan kedua-dua pihak mengadakan sulh terbabit.

“Peguam sudah mohon untuk memberi peluang terakhir. Tidak cantiklah perkara ini dibuka-buka. Jadi, kalau ada persetujuan secara sulh, rekodkan lebih awal kepada mahkamah,” katanya kepada kedua-dua pihak.

Shaarani berkata demikian selepas mendengar hujah peguam Amli Embong yang mewakili Nash (plaintif) berikutan kesediaan Sosilawati (responden) berbincang secara usul sulh (perundingan).

Pada awal prosiding, bermula jam 11.40 pagi semalam, Amli memberitahu bahawa peguam, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain yang mewakili responden bersetuju untuk berbincang secara sulh dalam masa terdekat.

“Sebelum kes ini dipanggil, pihak peguam responden berbincang dengan saya dan memberi peluang kepada anak guam untuk menyelesaikan kes secara sulh. Mereka juga mempunyai satu lagi kes perceraian.

“Sepatutnya kes pada hari ini (semalam) memberi ruang kepada peguam responden menyoal balas berhubung afidavit yang difailkan pemohon. Justeru saya mohon pengesahan peguam responden berkaitan perkara ini,” katanya.

Hujah sama turut dibangkitkan Mohd Zaidi apabila memberitahu pihaknya bersedia memberi peluang untuk diadakan perundingan secara sulh dengan plaintif kerana usaha sedemikian tidak pernah dilakukan sejak prosiding terdahulu.

“Sekiranya kes ini tidak dapat diselesaikan secara baik, saya percaya ia akan lebih sukar berikutan anak guam saya mengarahkan untuk memfailkan beberapa tindakan susulan,” katanya.

Nash, 48, yang juga penyanyi kumpulan Lefthanded sebelum ini memfailkan permohonan untuk mengetepikan perintah injunksi secara ex-parte yang diperoleh responden pada 26 September tahun lalu.

Sosilawati memfailkan permohonan injunksi secara ex-parte dua hari sebelum itu supaya mahkamah menghalang suaminya daripada men-jalankan sebarang transaksi berhubung hartanya bernilai RM880,000.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: